Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani predavanje umetnika in kuratorja Adrijana Praznika

Datum: 12.05.2023
Ura: 13:00

Kraj: Univerza v Ljubljani Akademija za likovno umetnost
Lokacija: Erjavčeva cesta 23, Ljubljana (predavalnica 7)


Adrijan PraznikAdrijan Praznik, brez naslova (Iracionalno v slikarstvu), 2022–2023, papirni in tekstilni kolaž, akrilna emulzija, olje na platnu in damar zaključni lak, 250 x 177 x 4,5 cm; Fotografija: Jaka Babnik / Arhiv Adrijana Praznika; Oblikovanje pasice: Blaž Rojs

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na enajsti dogodek 9. sezone ALUO uho, predavanje svojega alumna, umetnika in kuratorja Adrijana Praznika z naslovom WHO CAN BE SURE OF ANYTHING*. Dogodek bo potekal v petek, 12. maja 2023, ob 13. uri, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, na Erjavčevi cesti 23, v predavalnici 7.

Na predavanju bodo obravnavane umetnikove slikarske in kuratorske prakse ter razmišljanja o umetniškem poklicu. Predavatelj bo načel vlogo naključja in načrtovanja znotraj te panoge ter razmišljal o negotovosti umetniškega dela in pomenu vzpostavljanja strategij delovanja. Zaključil bo z refleksijo umetnostnega sistema pri nas in prihodnosti umetniškega poklica, s predlogi za alternativne načine umetniške produkcije.

Adrijan Praznik (1988) je aktiven kot slikar, kurator in producent. Leta 2016 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, v letih 2017–2018 je obiskoval Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje – Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana). V letih 2015 in 2019 je bil nagrajen z delovno štipendijo Ministrstva za kulturo RS. Svoja dela je predstavil na številnih (93) skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. V okviru zavoda LokalPatriot deluje kot umetniški vodja Galerije Simulaker v Novem mestu. Nedavno je kot kurator in producent sooblikoval razstavo konSekvence v ljubljanski galeriji Cukrarna (2023), ki je nastala v sklopu projekta konS

ALUO uho so gostujoča predavanja ustvarjalk, ustvarjalcev, strokovnjakinj in strokovnjakov iz najrazličnejših področij, povezanih s sodobnim pojmovanjem likovnih umetnosti, oblikovanja in konservatorstva / restavratorstva. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani se odvijajo od leta 2015 in so namenjena študentkam in študentom Univerze v Ljubljani ter širši javnosti.

*Naslov predavanja, ki se v slovenščini glasi KDO JE LAHKO PREPRIČAN O ČEMERKOLI, je vizualni citat oz. transkripcija podobe / teksta z enega od umetnikovih del.