Razstava Vsak milimeter šteje – geodezija na Slovenskem skozi čas

Datum: 24.05.2023 - 30.06.2023
Kraj: Ljubljana
Lokacija: 4. nadstropje Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani


Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo je bogatejša za novo razstavo z naslovom Vsak milimeter šteje – geodezija na Slovenskem skozi čas, ki je nastala v sodelovanju Tehniškega muzeja Slovenije, Geodetske uprave Republike Slovenije, Zveze geodetov Slovenije in Oddelka za geodezijo na Fakultetei za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. Na razstavi se lahko podučite o razvoju geodezije na Slovenskem in spoznate številne z geodezijo in kartografijo povezane pojme. Razstavo si lahko ogledate vsi zainteresirani, na voljo bo do konca junija 2023.

Direktor Geodetske uprave RS, Tomaž Petek, je poudaril, da družba, ki ne skrbi za svojo preteklost, nima svetle prihodnosti, in pripomnil, da je razstava dokaz, da smo lahko brez skrbi za prihodnost geodetske dejavnosti in geodetske stroke. »Prizadevamo si, da bi dokazi o tehniški dediščini našli pravo mesto v družbi. Če bo pričujoča razstava prinesla kakšen zanimiv, zvedav pogled generacij, ki prihajajo, potem smo svoj namen dosegli.«

Izr. prof. dr. Dušan Kogoj je vsem, ki vas zanima ogled razstave, namignil, da so pri postavljanju razstave izhajali iz osmih tradicionalnih področij geodezije, ki so sedaj predstavljena na 28 razstavnih panojih. Poleg panojev so del razstave tudi zanimive ilustracije, ki opisujejo posamezne pojme iz geodezije ter 25 muzejskih predmetov. 

Lepo vabljeni v 4. nadstropje Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, kjer si lahko poleg razstave Vsak milimeter šteje – geodezija na Slovenskem skozi čas ogledate tudi zbirko geodetskih instrumentov.

Več o razstavi najdete na tej povezavi.