3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA)

Datum: 13.09.2023 - 16.09.2023
Kraj: Univerza v Ljubljani Filozofska Fakulteta

eaaa

Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (UL FF) bo v soorganizaciji z Oddelkom za azijske študije UL FF in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper med 13. in 16. septembrom 2023 potekala 
3. konferenca Evropske zveze za azijsko umetnost in arheologijo (EAAA). Dogodek je pomemben tako v slovenskem kot v mednarodnem akademskem prostoru, saj bo gostil vrsto uglednih strokovnjakov s področja azijske umetnosti in arheologije, tako iz Azije kot iz Amerike in Evrope. Na 51 panelih bo sodelovalo 174 znanstvenikov iz 25 držav, osrednji govorec bo zaslužni profesor Craig Clunas z Univerze v Oxfordu.

Na UL FF posebej izpostavljajo dvodelni panel Shang and Zhou Bronze Objects in European Collections: Collections Histories and Exhibits as Historical Sources (Bronasti predmeti iz obdobij Shang in Zhou v evropskih zbirkah: zgodovine zbirk in razstave kot zgodovinski viri), v katerem bo prvič celovito zajeta politika zbirateljstva bronastih posod in drugih predmetov v različnih evropskih muzejih, ter panela Bronze objects in early medieval East Asia (Bronasti predmeti v zgodnji Vzhodni Aziji) in Ancient Chinese Crafts, Gold, Brass, Bronze, Jade (Stare kitajske obrti, zlato, medenina, bron, žad). Predstavljeni bodo najnovejši izsledki zadnjih arheoloških izkopavanj. 

Za poglobljeno razumevanje, kako je dunajski svetovni sejem leta 1873 in razstava kitajskih in japonskih predmetov vplival na zbirateljstvo in percepcijo vzhodnoazijske dediščine v avstro-ogrski monarhiji, vabijo na tridelni panel East Asian Art in the Wake of the 1873 Vienna World`s Fair: Collectors and Collection Biographies in Central Europe at the Late 19th and Early 20th Centuries (Vzhodnoazijska umetnost po svetovni razstavi na Dunaju leta 1873: zbiratelji in biografije zbirk v srednji Evropi v poznem 19. in zgodnjem 20. stoletju). 

V okviru panela The Challenges of Studying and Displaying East Asian Objects and Collections in Slovenia (Izzivi raziskovanja in razstavljanja vzhodnoazijskih predmetov in zbirk v Sloveniji) bodo mednarodni javnosti prvič predstavljeni rezultati dveh slovenskih projektov o vzhodnoazijskih zbirkih v Sloveniji, ki jih izvajajo na Oddelku za azijske študije v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper in posameznimi muzeji.

Ob pestrem naboru strokovnih tem bo udeleženkam in udeležencem konference na voljo ogled azijskih zbirk v izbranih slovenskih muzejih. Razstava »Prevzeto v zaščito« v Pokrajinskem muzeju Celje prikazuje vzhodnoazijske predmete, zaplenjene v času nacističnega in komunističnega režima, predvsem iz okoliških gradov in dvorcev. Kar nekaj teh predmetov je razstavljenih prvič. Razstava v Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran Kanček daljnega vzhoda pa prikazuje predmete, ki so jih pridobili pomorščaki, ki so v 19. in na začetku 20. stoletja na avstro-ogrskih vojaških in trgovskih ladjah potovali v Vzhodno Azijo. Predmeti so del različnih muzejev in zasebnih zbirk. 

Poleg tega v Slovenskem etnografskem muzeju, v sodelovanju s Palačnim muzejem v Pekingu, Oddelkom za azijske študije FF UL in Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, trenutno ravno projekt restavriranja okrasnih predelnih sten in lesenega modela kitajske hiše iz Skuškove zbirke. Tudi ta projekt si bo na voljo za ogled. 

Celoten program je dostopen na tej povezavi