Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti!

Datum: 29.09.2023
Kraj: Univerza v Ljubljani

noč raziskovalcev 3

V petek, 29. septembra 2023, bodo Mestni trg in več kot deset drugih lokacij v Ljubljani zasedli raziskovalci in raziskovalke desetih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani, skupaj z raziskovalci inštitutov in drugih raziskovalnih ustanov. 

Ob osrednji prireditvi projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! bodo odprli vrata laboratorijev in fakultet, predstavili svoje delo in prisluhnili vsakomur, ki mu radovednost zastavlja vprašanja, predvsem pa mladim, ki se za svojo karierno pot šele odločajo.

Evropska noč raziskovalcev poteka vsako leto zadnji petek v septembru. Gre za vseevropsko pobudo, ki se istočasno odvija v več kot 300 mestih po vsej Evropi. Evropska unija jo podpira preko krovnega programa za raziskovanje in tehnološki razvoj Obzorje Evropa.

V letu 2023 bo med sodelujočimi mesti tudi Ljubljana. 29. septembra 2023 se bodo na mnogih lokacijah po vsem mestu odvijali številni dogodki na temo znanosti in raziskovanja. Povezovala jih bo tema Človek, žival, saj projekt Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti! v letih 2022 in 2023 raziskuje sobivanje človeka in živali.  

Mladim in najširši javnosti bo osrednji dogodek Noči ponudil široko in pestro paleto dejavnosti, kot so delavnice, predstavitve, predavanja, okrogle mize, razstave, video in filmske projekcije, eksperimenti, pogovori in razstave, ki bodo za obiskovalce brezplačne. Predstavila se bodo različna področja raziskovalnega dela od humanistike do družboslovja, naravoslovja in umetnosti.

Znanstveni bazar bo poskrbel za pestro dogajanja na Mestnem trgu med 10. do 18. uro, sledil bo večerni program s koncerti vse do 22. ure. Pester celodnevni program z več kot 70 aktivnostmi bo pritegnil obiskovalce tudi v Magistrat in Pritličje ter na številne druge lokacije v Ljubljani. Več informacij o programu je objavljenih na projektni spletni strani www.humanistika.si.