Odprtje Razstave Tekstilni izdelki Fabiani

Datum: 23.06.2015
Ura: 12:00

Kraj: Univerza v Ljubljani Naravoslovnotehniška fakulteta

Odprtje razstave Tekstilni izdelki Fabiani bo v torek, 23. junija 2015 ob 12. uri v Mitnici in v Risalnici Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil v 6. nadstropju Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje NTF na Snežniški 5 v Ljubljani.

Prikazane naloge predstavljajo sodelovanje univerze in javnih kulturnih ustanov – v tem primeru Centra arhitekture pri razvijanju modnih in tekstilnih dodatkov ter preprostejših kosov oblačil na podlagi kulturne in arhitekturne dediščine. 

Cilj  je bil spodbujanje osveščenosti o pomenu in vrednosti slovenske kulturne in arhitekturne dediščine na področju oblikovanja turističnih izdelkov oz. t.i . spominkov. Namen projektov je bil, tujim obiskovalcem Ljubljane in Slovenije predstaviti, kako lahko iz dediščine arhitekta Maksa Fabianija nastane darilo, ki je izvirno, originalno in uporabno v vsakdanjem življenju.

Študentje so se ukvarjali s prenosom Fabianijevih motivov na najbolj prodajane oblačilne in tekstilne izdelke, kot so npr. majice oz. T-shirti, šali, rute, blazine, obenem pa iskali tudi izvirne, še neuporabljene ideje za originalna in uporabna darila. Pri tem so raziskovali in eksperimentirali z različnimi poobdelavnimi tehnikami od različnih vrst tiska, digitalnega tiska, sitotiska, tiska s pomočjo preslikačev, laserskega rezanja ipd. Rezultati študentskega dela so vidni v široki paleti oblikovalsko originalnih in tehnološko dobro zasnovanih prototipov izdelkov.

Želimo in upamo, da bodo izdelki prišli do faze izvedbe manjših serij tako, da bi se izdelki tudi dejansko prodajali v slovenskih turističnih trgovinah kot sta npr. TIC in MAO.

Študentje: Timotej Bistan / Reneja Borštnar/ Bernarda Conič / Tea Eršte Meškovič/ Klavdija Frelih / Kaja Golob / Tjaša Grudnik / Nena Hribar / Urška Hvalica/ Lovro Ivančić / Sara Jankovič / Estera Lovrec / Dejan Petrovič / Nastja Podrekar / Kaja Stegovec / Petra Šink / Iris Wala / Tjaša Zalar

Mentorice: red. prof. Karin Košak, doc. Katja Burger, asist. Arijana Gadžijev

Projekt je nastal v sodelovanju s Centrom arhitekture ( zanj Barbara Viki Šubic, udia, Polona Filipic, udia, Špela Kuhar, udia)

Avtorica fotografij: Bernarda Conič

Kolekcija majic Bernarda Conič

Predpasnik Klavdija Frelih

Tunika Tea Eršte Mešković in Kaja Golob

Nakupovalna torba Tjaša Grudnik