Datum dogodka:

Lokacija dogodka: Mala galerija BS
Slovenska cesta 35, Ljubljana

Oznaka dogodka

  • M_oder
  • Predavanje

Na Univerzi v Ljubljani skupaj z Muzejem in galerijo mesta Ljubljane mlade spodbujamo k razvijanju veščin učinkovite komunikacije znanstvenih dognanj. Študentkam in študentom omogočamo, da te v poljudnoznanstvenemu predavanju predstavijo širšemu občinstvu na M_odru. Naš cilj je, da so nastopajoči na predstavitvi sproščeni in samozavestni ter da svoja spoznanja zlahka predstavijo na zanimiv, razumljiv in navdušujoč način. Ana Jerman bo na M_odru v Mestnem muzeju Ljubljana predavala o odpiranju arhitekture in prostora, ki omogoča enakopravne pogoje za bivanje in spodbuja vključujočo družbo.

O dogodku

Skrb za kulturo bivanja ranljivih skupin postaja vse pomembnejše. Število starejših in oseb z vsaj eno obliko invalidnosti se povečuje, raznolikost bivalnih tipologij zanje pa je pri nas skromna. 

Izhajajoč iz lastne izkušnje Ana Jerman v svoji magistrski nalogi raziskuje možne oblike prebivanja ranljivih skupin izven obstoječih institucij. Snuje bivalne tipologije, ki omogočajo vključenost različnih uporabnikov in temeljijo na deinstitucionaliziranem kolektivnem bivanju v neposredni povezavi z mestom. Dokazati namreč želi, da mesto ne sme biti namenjeno le tržnim vsebinam in da mora biti njegov prostorski potencial na voljo vsem prebivalcem. Z odpiranjem prostorov v središču Ljubljane želi spodbuditi raznolikost vsebin in načinov rabe za potrebe različnih uporabnikov. Pogoji bivanja v mestu morajo biti enaki za vse, ne glede na specifiko in raznolikost prebivalcev, njihovih potreb in značajev. Mesto mora biti prostor za vse!

Zaključna naloga se ne ukvarja le z dostopnostjo in gradnjo brez ovir, ampak razmišlja tudi o odpiranju arhitekture in prostora, ki omogoča enakopravne pogoje za bivanje in spodbuja vključujočo družbo.

Vljudno vabljeni na brezplačno predavanje. Prosimo, da svoje mesto rezervirate na prijava@mgml.si.

Ste študent_ka ali absoltvent_ka Univerze v Ljubljani in bi radi sodelovali na M_odru?

Prvi korak do vaše predstavitve je, da nam pošljete kratek povzetek vaše naloge. Še posebej bomo veseli tem, ki se navezujejo na kulturno dediščino, matične muzejske vede, zanimajo nas tudi interdisciplinarno zastavljene naloge. Dodajte nekaj besed o sebi in vse to pošljite na naslov janja.rebolj@mgml.si