Datum dogodka:

Lokacija dogodka: Mestni muzej Ljubljana

Oznaka dogodka

  • Predavanje
  • M_oder

Skrb za kulturo bivanja ranljivih skupin postaja vse pomembnejše. Število starejših in oseb z vsaj eno obliko invalidnosti se povečuje, raznolikost bivalnih tipologij zanje pa je pri nas skromna. Izhajajoč iz lastne izkušnje Ana Jerman v svoji magistrski nalogi raziskuje možne oblike prebivanja ranljivih skupin izven obstoječih institucij. Izsledke svojega raziskovanja bo predstavila na M_odru.

O dogodku

Ana Jerman v svoji nalogi snuje bivalne tipologije, ki omogočajo vključenost različnih uporabnikov in temeljijo na deinstitucionaliziranem kolektivnem bivanju v neposredni povezavi z mestom. Dokazati namreč želi, da mesto ne sme biti namenjeno le tržnim vsebinam in da mora biti njegov prostorski potencial na voljo vsem prebivalcem. Z odpiranjem prostorov v središču Ljubljane želi spodbuditi raznolikost vsebin in načinov rabe za potrebe različnih uporabnikov. Pogoji bivanja v mestu morajo biti enaki za vse, ne glede na specifiko in raznolikost prebivalcev, njihovih potreb in značajev. Mesto mora biti prostor za vse.

Zaključna naloga se ne ukvarja le z dostopnostjo in gradnjo brez ovir, ampak razmišlja tudi o odpiranju arhitekture in prostora, ki omogoča enakopravne pogoje za bivanje in spodbuja vključujočo družbo.

Vljudno vabljeni na brezplačno predavanje. Svoje mesto rezervirajte na prijava@mgml.si.

Na Univerzi v Ljubljani skupaj z MGML (Muzej in galerije mesta Ljubljane) mlade spodbujamo in jim nudimo podporo pri razvijanju veščin učinkovite komunikacije znanstvenih dognanj. Omogočamo jim, da te v poljudnoznanstvenemu predavanju širšemu občinstvu predstavijo na M_odru. Naš cilj je, da so na predstavitvi sproščeni in samozavestni ter da svoja odkritja z lahkoto predstavijo na zanimiv in navdušujoč način.

Ste študent_ka ali absoltvent_ka Univerze v Ljubljani in bi radi sodelovali v novi sezoni M_odra?

Prvi korak do vaše predstavitve je, da nam pošljete kratek povzetek svoje naloge. Še posebej bomo veseli tem, ki se navezujejo na kulturno dediščino, matične muzejske vede, zanimajo nas tudi interdisciplinarno zastavljene naloge. Dodajte nekaj besed o sebi in vse pošljite na naslov janja.rebolj@mgml.si.