Logo
logo-ul

Novice

Prisluškovanje svetlobnim odbojem v priznani reviji Nature Communications

Prisluškovanje svetlobnim odbojem v priznani reviji Nature Communications

Raziskovalci s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani so v sodelovanju s še tremi znanstvenimi institucijami iz Kanade in Brazilije uspeli prisluškovati svetlobnim odbojem. Znanstveni članek o odkritju je bil objavljen v ugledni znanstveni reviji Nature Communications. Za pojasnitev meritev so razvili še nov raziskovalni pristop, ki se lahko v celoti modelira v računalniškem okolju.

Kljub temu, da ideja o tem, da svetloba prenaša gibalno količino, ni nova, pa natančna narava interakcije med svetlobo in snovjo ostaja skrivnost že skoraj 150 let, odkar je bil obstoj gibalne količine svetlobe teoretično napovedan. Nove raziskave na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani (UL FS), nedavno objavljene v ugledni reviji Nature Communications, predstavljajo pomemben korak h končni razjasnitvi te skrivnosti svetlobe.

uni-new-big

Univerza v Ljubljani še naprej med najboljšimi na svetu na Šanghajski lestvici

Univerza v Ljubljani kot edina slovenska univerza še naprej ostaja med 500 najboljšimi na svetu na lestvici Academic Ranking of World Universities (ARWU), bolj znani kot Šanghajski lestvici. Uvršča se v skupino od 401-500. mesta.

Pri uvrstitvi na najstarejšo in trenutno najbolj uveljavljeno lestvico, Šanghajsko lestvico, trideset odstotkov uspešnosti prispevajo Nobelovi nagrajenci, dvajset odstotkov najvišje citirani raziskovalci, štirideset odstotkov raziskovalni dosežki sodelavcev, deset odstotkov pa je popravek glede na število raziskovalcev. Univerze, ki nimamo Nobelovih nagrajencev, moramo torej graditi na ostalih kriterijih. Univerza v Ljubljani je dokaz, da se lahko kljub odsotnosti Nobelovih nagrajencev da uvrstiti med petsto najboljših univerz na svetu po Šanghajski lestvici.

učitelj

Odprti programi PAI, ŠPIK Š in ŠPIK B

Za redno zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanje ter za pristop k strokovnemu izpitu je poleg ustrezne izobrazbe oziroma diplome z ustreznega področja potrebna tudi pedagoško-andragoška izobrazba ali bibliotekarsko izpopolnjevanje.
Tako imenovane programe za izpopolnjevanje izvajajo tudi na Filozofski fakulteti, kjer so trenutno odprti programi PAI, ŠPIK B in ŠPIK Š.

Zmaga na Univerzitetnem svetovnem pokalu v powerliftingu – troboju moči

Zmaga na Univerzitetnem svetovnem pokalu v powerliftingu – troboju moči

Slovenska reprezentanca je v Plzeňu na Češkem uspešno zaključila z nastopi na Univerzitetnem svetovnem pokalu v powerliftingu – troboju moči. Katja Babič (Univerza v Ljubljani) je slavila zmago v kategoriji do 52 kg, po končanih vseh nastopih v ženski konkurenci pa je postala tudi druga najboljša po točkah med vsemi tekmovalkami.

V kategoriji do 93 kg je včeraj srebrno medaljo dodal še Vid Leskovar (Šolski center Ptuj). Rok Kar (Univerza v Mariboru) je v isti kategoriji osvojil šestnajsto mesto, Matic Hren (Univerza v Mariboru) pa v kategoriji do 105 kg četrto mesto.

ERC Starting 2.jpg

Univerza v Ljubljani pridobila že peti ERC projekt

Izvajalska agencija Evropskega raziskovalnega sveta (ERCEA) je objavila rezultate zadnjega razpisa ERC Starting Grant 2018, na katerega je prispelo 3170 projektnih predlogov najodličnejših raziskovalk in raziskovalcev z vsega sveta. Odobrili so 403 vloge v višini več kot 603 mio evrov. Med uspešnimi prijavitelji je tudi slovenski raziskovalec z Univerze v Ljubljani doc. dr. Jaka Tušek s projektom SUPERCOOL - Superelastic porous structures for efficient elastocaloric cooling (Superelastične porozne strukture za učinkovito elastokalorično hlajenje), za izvedbo katerega bo prejel 1,4 mio evrov.

Dogodki

Vabilo na delavnico
06 nov

Delavnica Prenos znanja na področju ved o življenju

06. november 2018 ob 09:00
Kraj: Univerza v Ljubljani, Kongresni trg 12
Pisarna za prenos znanja Univerze v Ljubljani in Kmetijski inštitut Slovenije organizirata delavnico »Prenos znanja na področju ved o življenju« s poudarkom na pravnem zavarovanju izumov, spodbujanju visokotehnološkega podjetništva in povezovanju z gospodarstvom.

Pripravljen pomagati?

 • Posreduj informacije

  Univerza v Ljubljani stremi k nenehnemu razvoju, pri čemer ste najpomembnejši vir informacij prav vi, naši nekdanji študenti. 

  Če ste podali privolitev, bomo občasno stopili v stik z vami s prošnjo po izpolnjevanju ankete. V njej vas bomo spraševali o izkušnji s študijem na UL, o pridobljenem znanju ter kako ste ga unovčili v karieri. S tem nam pomagate pri ocenjevanju študijskih programov in razvoju univerze v prihodnosti.

  Že vnaprej iskrena hvala za osem minut časa, kolikor predvidoma traja izpolnjevanje ankete.

 • Posreduj znanje

  V stotih letih delovanja se je skozi vrata UL sprehodilo že na stotine vrhunskih strokovnjakov. Ti so in še vedno pomembno vplivajo na razvoj posameznih strok. Ste med njimi? 

  Če imate čas in željo svoje znanje prostovoljno predajati alumnom UL ter jim s tem širiti obzorja, vas prosimo, da nam to sporočite po 

  Sodelujete lahko pri:

  • strokovnih razpravah,
  • tematskih vodenjih in predavanjih,
  • poletnih šola in drugih dogodkih.

   

  Veseli bomo tudi vaših predlogov in pobud.

  Spremljajte dogajanje na spletnem portalu Alumni UL in si izberite najustreznejši način sodelovanja.

   

  Hvala, da predajate znanje in pomagate tudi laikom razumeti svojo stroko.

 • Bodi mentor

  Prav vsi se srečujemo s strokovnimi in osebnimi izzivi. Pridobljene izkušnje so za marsikoga, ki je šele na začetku karierne poti, vir znanja, podpore in usmeritve, kam naprej.

  Prenos izkušenj in znanja iz prakse sta izjemnega pomena za naše študente in mlade alumne, saj jih pripravljajo na svet, v katerega vstopajo.

  Če ste pripravljeni pomagati s sodelovanjem pri zaključnih in raziskovalnih delih naših študentov oziroma deliti lastne karierne izkušnje, vas vabimo, da postanete mentor.

  V mentorski sistem alumnov UL se lahko prijavite na spletnem portalu Alumni UL in sami si lahko izberete način, kako želite kot mentor pomagati prihodnjim generacijam.

  Hvala, da nam pomagate vzgajati nove generacije strokovnjakov.

 • Bodi ambasador

  Mnogi naši alumni se iz osebnih ali strokovnih razlogov odpravijo v tujino, kjer nemalokrat z izjemnimi dosežki zastopajo tudi našo univerzo in Slovenijo. 

  Če ste se prepoznali kot alumen v tujini in bi želeli postati ambasador, nam  

  Če vas zanima, koliko naših alumnov se je razkropilo po svetu in kje so pristali, si oglejte Alumni UL – zemljevid sveta. 

  Hvala, da pomagate tistim, ki prihajajo za vami.

 • Bodi prostovoljec

  Klubi alumnov Univerze v Ljubljani večinoma delajo prostovoljno. Če želite pomagati pri dejavnostih klubov, organizacijah dogodkov za alumne ali imate idejo, kako delovanje klubov nadgraditi, nam 

  S študijskim letom 2018/2019 boste na spodnji povezavi lahko izbirali med dejavnostmi klubov, ki vas najbolj zanimajo in kjer bi želeli pustiti tudi svoj pečat.

  Hvala, da pomagate graditi skupnost alumnov UL.

 • Želim podariti

   

  Alumni UL ni zasnovan po vzoru ameriških klubov alumnov, kjer je ena ključnih dejavnosti kluba zbiranje dodatnih finančnih sredstev. Kljub temu bomo z veseljem sprejeli darilo, ki nam bo omogočalo bolje izvajati svoje dejavnosti.

  Če želite vi ali vaše podjetje nuditi posebne ugodnosti oz. podariti finančna ali materialna sredstva, nam 

Naši alumni

Iztok Turel

Turel Iztok

Je nagrajeni redni profesor in nekdanji predstojnik (2009–2017) Katedre za anorgansko kemijo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Na istoimenski fakulteti se je tudi izšolal in doktoriral leta 1995, v tujini se je še dodatno izpopolnjeval. Ukvarja se s...
Jernej Buzeti

Buzeti Jernej

Dr. Jernej Buzeti je zaposlen na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani (Katedra za organizacijo in informatiko). Njegovo raziskovalno in pedagoško delo je povezano s proučevanjem različnih vidikov vodenja in ravnanja z ljudmi v delovnem okolju ter psiho-organizacijsko dinamiko.
Janez Škrabec

Škrabec Janez

Diplomant Ekonomske fakultete v Ljubljani je uspešen podjetnik, filantrop in častni konzul Kraljevine Maroko ter Republike Belorusije v Republiki Sloveniji.
Sandi Češko

Češko Sandi

Diplomant politologije Fakultete za družbene vede UL je uspešen slovenski podjetnik. Je soustanovitelj Studia Moderna in lastnik tehnologije Octaspring z ogromnim trgom v Vzhodni Evropi, Veliki Britaniji in ZDA. 
Polde Bibič

Bibič Polde (Leopold)

Legenda slovenske gledališke in filmske igre je bil diplomant Akademije za igralsko umetnost, današnje AGRFT UL. V življenju je nanizal zelo bogat in raznolik repertoar igralskih stvaritev in zaznamoval kulturno identiteto slovenskega naroda. Poleg igranja je delal tudi kot režiser,...
Nina Peršak

Peršak Nina

Dr. Nina Peršak je doktorica prava, ki živi in dela v Bruslju, Ljubljani in Budimpešti.
Jan Cvitkovič

Cvitkovič Jan

Mednarodno nagrajeni filmski in televizijski režiser ter scenarist je diplomant študija arheologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Živi in dela v Sloveniji.
Maja Dizdarević

Dizdarević Maja

Je diplomantka Fakultete za družbene vede UL in vodja Kariernih centrov Univerze v Ljubljani. Kot predstojnica oddelka je odgovorna za razvoj dejavnosti kariernih centrov, klubov alumnov in obštudijske dejavnosti.
Samo Skralovnik

Skralovnik Samo

Kot raziskovalec je zaposlen na Teološki fakulteti v Ljubljani in dela na področju hebrejskih besedil in glagolov. S skupno diplomsko nalogo je diplomiral na Teološki fakulteti UL in Filozofski fakulteti UM, leta 2015 pa na Teološki fakulteti tudi doktoriral.
Dražen Vranješ Kosi

Vranješ Kosi Dražen

Diplomant Fakultete za upravo je direktor marketinga v družbi BMW Group Slovenija. Ima bogate mednarodne izkušnje v marketingu in prodaji na področju turizma, medijev in avtomobilizma.
<sep oktober 2018 nov>
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Ugodnosti za alumne UL

Vabimo vas, da si ogledate ugodnosti, ki jih lahko koristite kot alumen Univerze v Ljubljani. Nabor ugodnosti se spreminja, zato vam priporočamo, da večkrat obiščete spletno stran ali naša družbena omrežja ter si s tem zagotovite, da boste na tekočem s ponudbo.

Moja kariera

Karierna pot ni vedno gladka in ker nam ni vseeno, kako naši alumni po zaključku študija nadaljujete svojo strokovno pot, univerza in njene članice organizirajo različne dejavnosti za pomoč pri iskanju prve in vseh nadaljnjih zaposlitev.

O nas

Univerza v Ljubljani je bila ustanovljena leta 1919 in predstavlja najstarejšo in največjo visokošolsko ter znanstvenoraziskovalno ustanovo v Sloveniji. Obiskuje jo več kot 40.000 študentov, zaposluje pa več kot 5600 visokošolskih učiteljev, raziskovalcev in asistentov ter strokovnih in administrativnih sodelavcev na 23 fakultetah in treh umetniških akademijah.