Evropska vesoljska agencija (ESA) izbrala nalepko študenta Univerze v Ljubljani

Evropska vesoljska agencija je izmed več kot tristo prijavljenih dizajnov izbrala delo študenta Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani Denisa Vrenka. Dizajn bo nameščen na obloge rakete Soyuz.

Evropska vesoljska agencija (ESA) je grafičnim oblikovalcem in umetnikom ponudila edinstveno priložnost, da predstavijo svoje delo na raketi, ki bo v zemeljsko orbito izstrelila satelit Cheops (CHaracterising ExOPlanets Satellite). Izmed več kot tristo prijavljenih dizajnov je izbrala delo študenta Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani Denisa Vrenka. Dizajn bo nameščen na obloge rakete Soyuz, na težko zunanjo lupino, ki ščiti satelit med izstrelitvijo. Denis je prejel tudi vabilo na izstrelitev Cheopsa.


Žirija se je sestala z ožjim izborom kandidatov in pregledala široko paleto dizajnov. "Bil sem navdušen nad raznolikostjo in kakovostjo zasnov," je dejal gostujoči član žirije Joost Grootens, vodja magistrskega programa Informacijski dizajn na Design Academy v Eindhovnu na Nizozemskem. "Zmagovalni dizajn ima zelo bogat koncept, krepke barve bodo zagotovo izstopale na raketi, ko bodo natisnjene v polni velikosti," je še dodal. Denis je navdih za svoj dizajn dobil v slikah Venere, ko preide Sonce in številne druge simulirane silhuete različnih planetov, ki so jih znanstvene misije odkrile z uporabo tranzitne fotometrije. Žirija je o njegovi zmagovalni zasnovi povedala, da je zajela znanstveno bistvo misije na preprost, vendar jasen in privlačen način ter s poudarkom na grafičnem oblikovanju, kot je bilo predvideno že na samem začetku.

Novice