Na lestvici CWUR Univerza v Ljubljani napredovala za 97 mest

Ljubljana, 28. maja 2018 - Center for World University Rankings (CWUR), ki predstavlja največjo globalno lestvico univerz, je objavil letošnji seznam najboljših univerz na svetu. Univerza v Ljubljani je na lestvici napredovala na 370. mesto med več kot 18.000 univerzami. Lani je zasedala 467. mesto.

CWUR nudi zanesljivo globalno lestvico visokošolskih ustanov, znano po objektivnosti, transparentnosti in konsistentnosti. Zaupajo ji študenti, akademiki, administracija univerz in vladni predstavniki po celem svetu. Letos je bilo ocenjenih 18.000 visokošolskih izobraževalnih ustanov. Lestvica meri kakovost izobrazbe in usposabljanja študentov, ugled članov fakultet in kakovost njihovih raziskav. Univerza v Ljubljani je v primerjavi z letom 2017 na lestvici napredovala za 97 mest; s 467. mesta na 370. mesto.

CWUR pri razvrščanju univerz uporablja sedem objektivnih in realnih kazalcev, pri čemer se ne zanaša na raziskave in predložene podatke univerz:

kakovost izobrazbe - izmerijo jo glede na število študentov univerze s pomembnejšimi mednarodnimi nagradami in priznanji in glede na velikost univerze (15 odstotkov); zaposljivost študentov - izmerijo jo glede na število študentov univerze na vodilnih položaji v najuglednejših svetovnih podjetjih in glede na velikost univerze (15 odstotkov); kakovost fakultet - izmerijo jo glede na število akademikov, ki so prejeli večje mednarodne nagrade in priznanja (15 odstotkov); rezultati raziskav - določijo jih glede na število raziskav (15 odstotkov); publikacije - izmerijo jih na podlagi števila znanstvenih člankov v uglednih publikacijah odstotkov); vpliv - izmerijo ga glede na število znanstvenih člankov, ki so objavljeni v vplivnih revijah (15 odstotkov); citati - izmerijo jih na podlagi števila pogostosti citiranih člankov (10 odstotkov).

Univerza v Ljubljani je poleg uvrstitve na lestvici CWUR uvrščena tudi na preostale tri najvplivnejše globalne lestvice. Na Šanghajski lestvici (ARWU) se že več let zapored uvršča od 401. do 500. mesta. Na lestvici (Times Higher Education Ranking (THE) je uvrščena od 601. do 800. mesta, na lestvici QS World University Rankings pa se uvršča med 651. in 700. mesto.

 

 

Foto: Željko Stevanić, IFP, d. o. o.

 

Novice