Lučka Bibič želi znanost približati ljudem.
Lučka Bibič želi znanost približati ljudem.

Foto: University of East Anglia

Nekdanja študentka UL FFA prepoznana kot »bodoča voditeljica« na področju raziskovanja

Nekdanja študentka Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani Lučka Bibič bo sodelovala v izobraževalnem programu »Bodoči voditelji« (Future Leaders), v katerega so vključeni doktorski in postdoktorski študenti s celega sveta. Lučka Bibič dela kot doktorska raziskovalka v Veliki Britaniji na Univerzi Vzhodne Anglije (University of East Anglia, School of Pharmacy), v program pa jo je uvrstila Služba za izmenjavo kemijskih izvlečkov (Chemical Abstracts Service), ki deluje znotraj Ameriškega kemijskega združenje (American Chemical Society).

Lučka Bibič je bila v program uvrščena zaradi njenih prizadevanj, da raziskovalne dosežke približa javnosti. Na podlagi njenega raziskovanja protibolečinskih tablet je denimo nastala računalniška igrica “Bug Off Pain”, v kateri se igralec preseli v človeške možgane in spoznava, kako lahko ljudje zaznavajo bolečino. Prav tako vodi delavnice in sodeluje v radijskih oddajah, ki raziskovalne dosežke približujejo javnosti.

Služba za izmenjavo kemijskih izvlečkov Ameriškega kemijskega združenja vsako leto izbere 30 doktorskih in postdoktorski študentov s celega sveta, ki so nato vključeni v poseben izobraževalni program. Med drugim se srečajo z mednarodno uveljavljenimi raziskovalci, med seboj izmenjavajo izkušnje, ideje, srečajo se tudi s predstavniki gospodarstva, se izobražujejo o vlogi znanosti v gospodarstvu in v družbi ter kako znanost približati različnim javnostim.

Lučka Bibič ob tem dosežku pravi: »Ne znam si predstavljati boljše odskočne deske kot je Univerza v Ljubljani in vseh odličnih profesionalnih priložnosti na Fakulteti za farmacijo, ki so mi odprla vrata v svet.«

Novice