Japonski veleposlanik obiskal Laboratorij za robotiko UL FE 1.jpg
To je bil prvi obisk g. Fukude na UL FE.
Foto: UL FE

Japonski veleposlanik obiskal laboratorij za robotiko UL FE

Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) sta obiskala japonski veleposlanik g. Keiji Fukuda in prvi tajnik japonskega veleposlaništva g. Yoshiaki Makino. Goste sta sprejela dekan UL FE prof. dr. Gregor Dolinar in predstojnik Laboratorija za robotiko na UL FE prof. dr. Marko Munih.

G. Fukuda in g. Yoshiaki sta si ogledala Laboratorij za robotiko in spoznala projekte, s katerimi se ukvarjajo raziskovalci in študenti UL FE. Med drugim so jim predstavili industrijske projekte, aplikacije DIR, zmagovalni robotski voziček Cybathlon, robotsko tehnologijo za pomoč pri gibanju Cyberlegs in IMU senzorje.

Predstavnika veleposlaništva sta s prof. dr. Munihom spregovorila tudi o prihajajoči strokovni ekskurziji na Japonsko, na kateri si bo 20 magistrskih študentov robotike UL FE med 7. in 22. julijem 2018 ogledalo tovarne Yaskawa, Fanuc, Daihen, Mitsubishi Electric, univerze v Tokiju, Nagoyi, Osaki in Yamanashiju ter raziskovalni inštitut ATR.

Namen ekskurzije je ogled tamkajšnje robotike ter vzpostavitev in krepitev odnosov z japonskimi podjetji in izobraževalnimi ustanovami, saj je Japonska ena izmed vodilnih sil na področju razvoja robotike. Pri pripravi tega edinstvenega projekta, ki bo študente UL FE opremil z izkušnjami iz prve roke in jih še dodatno motiviral za doseganje odličnih rezultatov na področju robotike, sodelujejo tudi Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji, Slovensko-japonski poslovni svet in Japonsko-slovenski poslovni svet.

To je bil prvi obisk g. Fukude na UL FE, ki nalogo japonskega veleposlanika v Ljubljani opravlja od leta 2015. Za september 2018 pa je v Laboratoriju za robotiko UL FE napovedan že nov obisk japonske delegacije v povezavi s slovensko-japonskim sodelovanjem in krepitvijo vezi na področju raziskav v robotiki.

Novice