Dve prvi in eno drugo mesto za ekipo UL PF iz poznavanja Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic
Tradicionalno izjemno složno ekipo UL PF so letos sestavljali: Miriam Gajšek, Melvin Kapo, Barbara Kompan, Špela Lovšin, Januša Rode in Milan Stanković pod budnim očesom trenerja Žana Klobase ter mentorstvom prof. dr. Saše Zagorca.

Foto: Zoran Shekerov

Dve prvi in eno drugo mesto za ekipo UL PF iz poznavanja Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic

»Ekipa Henrik Steska« s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani (UL PF) je na XII. Regionalnem tekmovanju na simuliranem sodišču (Regional Moot Court Competition) iz poznavanja Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic osvojila drugo mesto. Pri pisnih izdelkih pa je ekipa UL PF osvojila dve prvi mesti za najboljša memoranduma za pritožnika in za državo.

Tekmovanje je potekalo v makedonskem glavnem mestu v Skopju. Ekipa UL PF se je na podlagi odličnih nastopov v skupinskem delu in polfinalu uvrstila v finale, kjer je nastopila proti »Ekipi Vladimir Bayer« s Pravne fakultete Univerze v Zagrebu. Kljub suverenemu nastopu, kar so posebej izpostavili nekateri vidnejši sodniki na tekmovanju, je na koncu osvojila 2. mesto.

Primer je bil za razliko od prejšnjih let bistveno drugačen, temeljil pa je na resničnih okoliščinah dveh afganistanskih bratov na Švedskem. Bistvena pravna vprašanja so se nanašala na pravico do družinskega življenja, na pozitivne obveznosti države zavarovati življenje in procesne obveznosti države opraviti preiskavo smrti ter na prepoved mučenja v primeru izgona tujca iz države.

Novice