Univerza v Ljubljani še naprej med najboljšimi na svetu na Šanghajski lestvici

Univerza v Ljubljani kot edina slovenska univerza še naprej ostaja med 500 najboljšimi na svetu na lestvici Academic Ranking of World Universities (ARWU), bolj znani kot Šanghajski lestvici. Uvršča se v skupino od 401-500. mesta.

Pri uvrstitvi na najstarejšo in trenutno najbolj uveljavljeno lestvico, Šanghajsko lestvico, trideset odstotkov uspešnosti prispevajo Nobelovi nagrajenci, dvajset odstotkov najvišje citirani raziskovalci, štirideset odstotkov raziskovalni dosežki sodelavcev, deset odstotkov pa je popravek glede na število raziskovalcev. Univerze, ki nimamo Nobelovih nagrajencev, moramo torej graditi na ostalih kriterijih. Univerza v Ljubljani je dokaz, da se lahko kljub odsotnosti Nobelovih nagrajencev da uvrstiti med petsto najboljših univerz na svetu po Šanghajski lestvici.

Univerza v Ljubljani se uvršča tudi na preostale tri najpomembnejše lestvice; na Center for World University Rankings (CWUR) se je letos povzpela za 97. mest in je zdaj na 370. mestu, na lestvici Times Higher Education Ranking (THE) je uvrščena od 601. do 800. mesta, na lestvici QS World University Rankings pa se uvršča med 651. in 700. mesto.

Novice