Nekdanja študentka UL Fakultete za farmacijo med kolegi znana tudi kot Spiderwoman

Slovenska raziskovalka Lučka Bibič preučuje pajkov strup kot sredstvo za zdravljenje kronične bolečine.

Lučka Bibič je diplomantka fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, ki v okviru doktorskega študija na Univerzi Vzhodne Anglije v Norwichu v Veliki Britaniji preučuje toksine v pajkovem strupu ter njihovo potencialno uporabo kot protibolečinskih sredstev za zdravljenje kronične bolečine.

Ameriško kemijsko društvo (American Chemical Society) je Bibičevo v lanskem letu nagradilo z uvrstitvijo v program Bodoči voditelji (Future leaders), v katerega so vključeni doktorski študenti in podoktorski raziskovalci s celega sveta. V program jo je uvrstila Služba za izmenjavo kemijskih izvlečkov (Chemical Abstracts Service), ki deluje znotraj Ameriškega kemijskega združenje.

Nagrado so ji podelili za delo na različnih področjih, tako raziskovalnem kot tudi na področju komuniciranja znanosti. Bibičeva je namreč v okviru štirimesečnega pripravništva na Univerzi v Cambridgu sodelovala pri ustvarjanju nagrajenega BBC-jevega tedenskega znanstvenega programa Naked Scientists, za katerega je pripravila 10 člankov ter 15 podcastov.

V okviru pripravništva je pripravila tudi enourno radijsko oddajo o tem, kako znanost pomaga pri pripravi animiranih filmov (Animation is the Reel Deal), ki je bila predvajana na britanskem kanalu BBC5 Live in avstralskem ABC ter dosegla rekordnih milijon prenosov. Po pripravništvu pa so jo na Univerzi Vzhodne Anglije povabili k izvajanju delavnice z doktorske študente na temo komuniciranja znanosti.

Da bi svoje raziskave približala javnosti, je Bibičeva leta 2017 ustvarila tudi računalniško igro v virtualni resničnosti z naslovom Bug Off Pain, ki jo je prvič predstavila na znanstvenem festivalu v Norwichu. V računalniški igri se igralec preseli v človeške možgane in spoznava, kako lahko ljudje zaznavajo bolečino.

 

Novice