Vitabits
Vitabits omogoča izvajanje zdravstvene oskrbe na daljavo.

Foto: Vitabits

Vitabits – primer prenosa univerzitetnega znanja v gospodarstvo

Predstavljamo eno izmed aktivnosti, kot primer dobre prakse prenosa univerzitetnega znanja v gospodarstvo.

Pravice povezane z rešitvijo Vitabits, ki je namenjena oddaljenemu spremljanju in telemedicinski obravnavi pacientov, so bile z namenom nadaljnjega razvoja in trženja prenesene na podjetje Ipmit d.o.o.

Telemedicina pomeni izvajanje zdravstvene oskrbe na daljavo in je v svetu v velikem porastu. To so prepoznali tudi v Laboratoriju za podatkovne tehnologije (LPT) na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani ter razvili svojo rešitev, z delovnim imenom Vitabits.

Leta 2018 je podjetje Ipmit d. o. o. prepoznalo velik potencial rešitve Vitabits in odkupilo pravice intelektualne lastnine, vezane na rešitev. To bo Ipmit v sodelovanju s fakulteto nadgradil v okviru projekta SOSTOP, ki ga sofinancira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, s ciljem razvoja celovite rešitve Sistema za oddaljeno spremljanje in telemedicinsko obravnavo bolnikov.

Z oddaljenim nadzorom kroničnih bolnikov se lahko bistveno zmanjšajo stroški zdravljenja, saj je lahko virtualni obisk pri zdravniku tudi več kot tri krat cenejši od fizičnega obiska. Trg telemedicine naj bi do leta 2022 zrastel kar na 33 milijard evrov, širok spekter potencialnih kupcev pa predstavljajo zdravstvene zavarovalnice, farmacevtske hiše, zdravilišča, ponudniki zdravstvenih informacijskih rešitev in tudi telekomunikacijski operaterji.

Aktivnosti, ki jih prinese prenos znanja v gospodarstvo, zahtevajo znanje, trud in čas, ki ga raziskovalci velikokrat raje namenijo raziskovalnemu delu. A je nujno poudariti, da so koristi uspešnega prenosa lahko velike. Vplivajo namreč na ugled posameznika in Univerze ter prinašajo nove raziskovalne in poslovne priložnosti. Ustvarjajo tudi možnost pridobivanja boljših projektov in znanstvenih objav v uglednih revijah, imajo pozitiven vpliv na družbo, navsezadnje pa prinašajo tudi finančna sredstva.

Pisarna za prenos znanja – dodajamo vrednost vašemu znanju

Novice