Štipendije ženskam v znanosti

Slovenska nacionalna komisija Unesco in podjetje L'Oréal Adria sta na mednarodni dan žensk v okviru programa Za ženske v znanosti podelila štipendije trem perspektivnim mladim raziskovalkam.

Med prejemnicami sta tudi dve alumni Univerze v Ljubljani. Janja Mirtič, alumna Fakultete za farmacijo, in Katja Uršič, alumna Biotehniške fakultete. 

Osemindvajsetletna Janja Mirtič se pri svojem raziskovanju ukvarja z razvojem novih in naprednih dostavnih sistemov za zdravilne učinkovine in probiotične bakterije. V okviru svojega doktorskega študija na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani stremi k izdelavi na polielektrolitih osnovanih delcev v nano velikosti. Ti so namenjeni vgradnji zdravilnih učinkovin kot podpornega ogrodja v regenerativni medicini, kot ogrodja celicam za celično terapijo ali v tkivnem inženirstvu.  

Osemindvajsetletna Katja Uršič preučuje novo obliko kombinirane terapije za zdravljenje malignega melanoma. Gre za razvoj terapije, ki vzpodbudi bolnikov imunski sistem, da se sam uspešno spopade z rakastimi celicami. Mlada raziskovalka na Onkološkem inštitutu Ljubljana tako v okviru doktorskega študija, ki poteka na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, raziskuje kombinacije elektrokemoterapije z imunoterapijo v obliki genskega elektroprenosa za spodbujanje imunskega sistema. (Vir: STA; foto: Jani Ugrin)

Novice