Z električno ovratnico volk sit in koza cela

Alumni Biotehniške fakultete ter Fakultete za elektrotehniko pripravili patent "Ovčja električna ovratnica za prevzgojo plenilskih navad volkov".

Dr. Dušanka Jordan in dr. Nataša Siard, etologinji z Oddelka za zootehniko, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani sta skupaj s tujim strokovnjakom dr. Diederikom van Lierom ter as. raz. mag. Urošem Aljančičem, as. dr. Borutom Pečarjem in znan. svet. dr. Danilom Vrtačnikom s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani uspešno prijavili patent »Ovčja električna ovratnica za prevzgojo plenilskih navad volkov«.

Ovratnica, ki v primeru volčjega ugriza sproži neprijeten, a življenjsko nenevaren električen pulz v ustno votlino, čeljust in zobovje volka, z negativno izkušnjo odvrne volka od plena in s tem povzroči spremembo njegovih plenilskih navad, kar je tudi glavni namen izuma.

Ovratnica ne zaščiti le ovce, ampak tudi volka, saj se s spremembo plenilskih navad volka viša toleranca rejcev do volkov, zmanjšuje odstrel in tako viša možnost ohranjanja ogrožene vrste.

Več o patentu. 

Novice