Alumniteka - cikel pogovori z alumni za alumne

Alumniteka je cikel pogovorov z alumni UL za alumne UL.

Za nami so že štiri Alumniteke: Kako se razumno prehranjevati?, ki je potekala v sodelovanju z Biotehniško fakulteto, Je e-mobilnost še prihodnost?, ki je potekala v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto in Fakulteto za elektrotehniko, Kako spimo in sanjamo ljudje ter kako živali, ki je potekala v sodelovanju s Filozofsko fakulteto ter Odtenki življenja: Kakšne izzive prinaša dolgoživost, ki je nastala v sodelovanju s Fakulteto za socialno delo.

Vse Alumniteke moderira Renata Dacinger.

Kako se razumno prehranjevati?

Z nami so bili dr. Aleš Kuhar iz Biotehniške fakultete, dr. Živa Lavriša iz Inštituta za nutricionistiko in dr. Tatjana Zagorc iz Gospodarske zbornice Slovenije. Odgovarjali so na vprašanja kot so:

Kakšen je znanstven pogled na sestavo živil? Kakšen je vpliv hrane na telo? Kakšen je odnos med kakovostjo in ceno hrane?

Je e-mobilnost še prihodnost?

Drugi v seriji pogovorov se je dotikal aktualne teme e-mobilnosti. Električni avtomobili preplavljajo trg, marsikomu pa se ob odločitvi za nakup porajajo številna vprašanja - ali je električni avtomobil res prijazen okolju, ali je dovolj vzdržen, koliko časa v resnici zdrži baterija in seveda ali je vreden nakupa. Z nami so bili Luka Ambrožič, CCO v podjetju Elaphe, prof. dr. Boštjan Blažič, redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko, dr. Miha Rihar, pomočnik direktorja Merkur energije ter Miha Valentinčič, partner in svetovalec v podjetju Avant Car Slovenija.

Kako spimo in sanjamo ljudje ter kako živali?

Pogovarjali smo se o tem, zakaj spimo in kakšne so funkcije spanja ter sanj na podlagi preučevanja možganov. Primerjali smo naše spalne vzorce in kulturo sanj s tisto na Japonskem. Nismo pozabili tudi na medvrstne razlike ter se vprašali, kako spijo živali in kako se razlikujejo njihovi spalni vzorci. 

Z nami so bili prof. dr. Gregor Majdič, prof. dr. Stanko Gerjolj, izr. prof. dr. Nataša Visočnik Gerželj, asist. dr. Nina Purg.

Odtenki življenja: Kakšne izzive prinaša dolgoživost

Govorili smo o pomembnosti razvoja življenjskega sloga za dejavno in zdravo staranje. Spraševali smo se, zakaj so nekateri ljudje videti starejši ali mlajši kot so v resnici ter kaj vpliva na to, da se nekateri starajo hitreje? Govorili smo o »novem zemljevidu življenja« za vsakega posameznika. Z nami so bili dr. Anamarija Kejžar, alumna FSD in FDV, dr. Katarina Galof, alumna ZF, dr. Nives Ličen, alumna FF in dr. Miomir Knežević, alumen BF.

Zakaj vse stvari rastejo?

Posvetili smo se pojmu rasti iz najrazličnejših vidikov. Spraševali smo se, kako poteka rast celice ter našo fizično rast primerjali z našo duhovno / osebnostno rastjo. Pogledali smo v slovnične vode in razmišljali, kako raste in se razvija jezik ter kako tudi mi jezikovno rastemo.Z nami so bile dr. Lara Godec Soršak, alumna FF, doc. dr. Nada Žnidaršič, alumna BF,  red. prof. dr. Andreja Avsec, alumna FF in prof. dr. Alenka Seliškar, alumna VF.

Zakaj je krvodajalstvo kot oblika prostovoljstva pomembno?

Pogovarjali smo se, zakaj se ljudje odločijo, da bodo darovali kri in kaj lahko vpliva na verjetnost, da bo nekdo postal krvodajalec. Ker je krvodajalstvo ključno za nemoteno delovanje zdravstva in zdravstvenega sistema, smo se vprašali, kdo je zadolžen za pridobivanje krvodajalcev in kdo zagotavlja dovolj veliko zalogo varne in ustrezne krvi ter seveda, kdo je na drugi strani največji porabnik te krvi. Z nami so bili Boštjan Novak, alumen FDV, Polonca Mali, alumna MF in dr. Bojana Mesec, alumna FSD.

 

Vse Alumniteke lahko tudi poslušate v obliki podcastov - tukaj oziroma kjerkoli poslušate podcaste.

Novice