Bodi mentor

Mentorski sistem alumnov Univerze v Ljubljani povezuje alumne UL – strokovnjake na različnih področjih – s študenti absolventi in mladimi alumni, ki šele začenjajo svojo karierno pot. Sistem omogoča neposreden dostop do strokovnjakov v praksi, ki lahko pomagajo pri zaključni nalogi ali, če ste študij že zaključili, pri vaših prvih korakih na karierni poti. V prihodnosti si želimo mentorski sistem še razširiti, trenutno pa je vzpostavljen mentorski program Alumni za študente.

mentorstvo pasica

V letu 2023 nadaljujemo z novim ciklom mentorskega programa Alumni za študente. Mentorski program omogoča študentom UL, da spoznajo različna delovna mesta in se nato lažje odločijo, kakšni karierni poti bi sledili.

V osrčju projekta je osvetlitev delovnega mesta (job shadowing)  - alumni bodo študentom za en dan ponudili vstop v svoje delovno okolje, kar bo študentom omogočilo, da se spoznajo njihovo delo, kar jim lahko pomaga pri njihovih nadaljnjih odločitvah za kariero.

Osvetlitev delovnega mesta (job shadowing) je metoda, pri kateri posameznik spremlja izkušenega zaposlenega in prek opazovanja prejme ključne informacije o poteku dela. Posameznik si tako hitro in enostavno ustvari mnenje o določenem delovnem mestu, spozna delovni proces in zahtevana znanja ter kompetence, ki jih določeno delovno mesto zahteva. 

  • Vsestransko znanje o tem, kaj zaposlen, ki ima določeno delo, dela.
  • Opazovanje, kako zaposleni opravlja delo, ključne končne rezultate, ki se na tem delovnem mestu pričakujejo.
  • Pridobitev drugih informacij, ki vplivajo na odločitev glede študijske oz. karierne poti.

Mentorstvo se lahko izvede v fizični ali virtualni obliki, načeloma je omejeno na 8 ur (ki pa se jih lahko razdeli tudi na dva ali več dni). Tako mentor kot mentoriranec sta povezana prek mentorskega programa na našem portalu alumniUL, kjer tudi sledita vsem mejnikom, ki jih morata opraviti in kjer najdeta vsa potrebna navodila za hitro in enostavno izvedbo mentorstva.

 mentorstvo alumni

Ste alumni UL in vas zanima vključitev v mentorski program Alumni za študente? 

S svojim sodelovanjem v mentorskem programu:

  • boste študentom omogočili spoznavanje specifik delovnih mest v praksi;
  • boste dobili možnost predati svoje izkušnje in znanje mlajšim kolegom;
  • boste pomagali krepiti sodelovanje naših študentov z gospodarstvom in negospodarstvom;
  • boste sodelovali pri prenosu znanja iz prakse.

Preko osvetlitve delovnega mesta boste v obliki kratkotrajnih mentorskih odnosih študentom lahko pomagali pri razmisleku, če je to delovno mesto ustrezno zanje in jim preko mreženja nudili podporo pri pridobivanju koristnih povezav za prihodnost.

mentorstvo - študenti

Ste študenti UL in vas zanima vključitev v mentorski program Alumni za študente? 

V okviru mentorstva se boste lahko za en dan res dodobra spoznali z delovnim mestom svojega mentorja (alumna UL). Prek osvetlitve delovnega mesta boste en dan spremljali vse, kar oseba na tem delovnemu mestu počne - od prijetnih do tudi bolj stresnih trenutkov. Kar pomeni, da je to idealen način, da preverite, ali vam določeno delovno mesto ustreza ali ne.

3 prednosti vključitve v mentorski program:

  1. Lahko spoznate, ali je določeno delovno mesto ustrezno za vas.
  2. Pridobite lahko koristne povezave in kontakte v organizaciji ali na področju, ki vas zanima.
  3. Pridobite dragocene praktične izkušnje.

Več informacij o projektu in odgovori na najpogostejša vprašanja: Kažipot za mentorje in mentorirance_vse o projektu.pdf

Če bi želeli sodelovati v mentorskem programu, nam za začetek pišite na alumni@uni-lj.si.