Prva stran
 1. Leto plus
 2. Osnovne informacije za študente Univerze v Ljubljani
 3. Dodiplomski in enoviti magistrski programi
 4. Magistrski študijski programi
 5. Doktorski študijski programi
 6. Partnerji
 7. Prijavno-sprejemni postopki
 8. Cenik storitev za študente
 9. Študentski svet
 10. Študenti s posebnim statusom
 11. Duševno zdravje

Aktualno in uporabne povezave

 

POMEMBNO OBVESTILO - PODALJŠANJE UKREPOV POVEZANIH S KORONAVIRUSOM

Obveščamo vas, da zaradi epidemije novega koronavirusa COVID-19 do preklica oz. vsaj do 13. aprila 2020 na Univerzi v Ljubljani ne izvajamo promocij doktoric in doktorjev znanosti. Več informacij.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

 

Vabljeni k prijavi na Razpis za vpis v doktorske študijske programe Univerze v Ljubljani za študijsko leto 2020/2021

 

ŠTIPENDIJE, FINANCIRANJE,PRIPRAVNIŠTVA, NAGRADE

- Mreža evropskih univerz EUTOPIA, katere članica je tudi Univerza v Ljubljani, je objavila skupni razpis partnerskih univerz za sodelovanje v okviru skupnega somentorstva pri pripravi doktorske disertacije doktorandov univerz te mreže. Univerza v Ljubljani v tem razpisu sodeluje s CY Cergy Paris Université, za skupno somentorstvo pa sta v študijskem letu 2020/2021 predvideni dve mesti - za enega doktoranda z Univerze v Ljubljani in enega s CY Cergy Paris Université. K sodelovanju so vabljeni mentorji mladih raziskovalcev, ki so v študijskem letu 2019/2020 vpisani v 1. letnik doktorskih študijskih programov. Na ta način imajo mladi raziskovalci možnost pridobitve doktorata znanosti na obeh univerzah. Razpis in prijavarazpisno besedilo, rok za prijavo: 20. april 2020 (do 13.00 ure).

- Možnosti financiranja za doktorske in podoktorske raziskovalce na European University Viadrina.
Več inforamcij na  Viadrina International Program – for Graduates (VIP) , Fellowships for the research stays a the European University Viadrina in https://www.europa-uni.de/en/struktur/unileitung/projekte/vip/index.html
Rok za prijavo je 19. april 2020.

- Univerza v Gradcu ponuja štipendijo GO STYRIA, ki omogoča magistrskim in doktorskim študentom ter podoktorskim raziskovalcem 4-mesečno raziskovanje na tamkajšnji univerzi. Štipendija je namenjena študentom in raziskovalcem iz Slovenije, Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Grčija, Madžarske, Kosova, Moldavije, Črne Gore, Severne Makedonije, Romunije, Srbije in Turčije.

 • Rok za pridobitev vstopne kode za spletno prijavo: 21. april 2020
 • Rok za prijavo: 24. april 2020

Več informacij o štipendiji GO STYRIA


- Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je objavil Javni razpis štipendij za podiplomski študij državljanov Zahodnega Balkana v Sloveniji za leto 2020 (287. javni razpis). Štipendije so namenjene državljanom držav Zahodnega Balkana za podiplomski (magistrski ali doktorski) študij s področja naravoslovja, tehnike in medicine v Sloveniji. Štipendija se lahko dodeli za šolnino v višini dejanske šolnine, vendar ne več kot 3.000,00 EUR za posamezno študijsko leto in/ali življenjske stroške v višini 8.400,00 EUR letno. Rok za prijave 31. avgust 2020.

- Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS razpisuje štipendije za državljane Palestine za magistrski in doktorski študij v Sloveniji; več informacij se nahaja na skladovi slovenski in angleški spletni strani. Razpis ima odprti rok prijave do porabe sredstev.

ERASMUS + za doktorske študente, predavatelje in raziskovalce.
 

Konference, seminarji, poletne šole in drugi dogodki

- Univerza v Ljubljani tudi letos v sodelovanju z Univerzo v Gradcu in Univerzo na Reki organizira brezplačno poletno šolo za doktorske študentke in študente, ki bo potekala od 4. do 6. junija 2020 v Gradcu. Tema poletne šole je »Interdisciplinary Perspectives on Age(ing) and Care: What does it mean to grow old?« Za doktorske študentke in študente je udeležba brezplačna (kriti bodo potni stroški in stroški bivanja). Več informacij

- Univerza v Ljubljani je članica konzorcija 19 univerz Venice International University (VIU), ki ima sedež v Benetkah in ponuja možnosti za izmenjavo študentom vseh stopenj in smeri ter številne programe poletnih šol, intenzivne tematske seminarje, mednarodno akademijo za doktorske študente, pripravništvo v podjetjih v Italiji oz. na članicah konzorcija. Ponudba aktivnosti je objavljena tukaj.

            Aktualno:

 • Odprte so prijave na poletno šolo »Critical Infrastructure Resilience 2020«. Poletna šola bo potekala od 20. do 24. 7. 2020. V kolikor se situacija s koronavirusom ne umiri, bo poletna šola izvedena virtualno (v tem primeru je predvidena zmanjšana kotizacija za udeležence). Rok za prijavo je 15. 5. 2020. Več informacij lahko najdete na tej povezavi.
 • Odprte so tudi prijave na poletno šolo »Films in Venice and Filming Venice«. Poletna šola bo potekala od 24. 8. do 2. 9. 2020. Rok za prijavo je 15. 5. 2020. Več informacij lahko najdete na tej povezavi.
 • Poletna šola »Global Shakespeare: Othello’s Venice in the World« je prestavljena na naslednje leto (2021), poletna šola »Summer Institute on Ageing 2020« pa je odpovedana.

- Na univerzi Széchenyi István University bo od 8. do 9. maja 2020 potekala konferenca Tradition and Innovation in the Social Sciences. Rok za prijavo je 29. marec 2020.

- MedILS School of Bioinformatics for Postdocs and PhD students,  Split, Hrvaška, 11. - 15. maj 2020. Rok za prijavo je 10. april 2020.

- Akademska mreža Odysseus organizira poletno šolo o migracijski in azilni politiki EU, ki bo potekala od 29. junija do 10. julija 2020 v Bruslju. Več informacij, rok za prijavo je 15. maj 2020. Odysseus prav tako nudi možnost pridobitve štipendije za udeležbo na doktorskem seminarju v okviru poletne šole.

- Doktorska poletna šola LERU (Dublin, 28. junij - 3. julij 2020) je bila zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, prestavljena. Predvidoma bo potekala v septembru 2020, več informacij bo znanih naknadno.


Razno

Obvestilo o spremembi trajanja doktorskih študijskih programov na UL 

 - Prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, predstojnica Doktorske šole Univerze v Ljubljani in članica usmerjevalnega odbora CDA EUA, je sodelovala z mednarodno skupino strokovnjakov, ki so na konferenci Revisiting Forces and Forms of Doctoral Education Worldwide septembra 2019 predstavili analize razvoja doktorskega študija v svetu v zadnjem desetletju in priporočila za nadaljnji razvoj. Priporočila so bila poslana univerzam, vladam in financerjem doktorskega študija.

- Mlada akademija vabi doktorske študente, da se včlanijo v njihovo društvo.

  

UPORABNE POVEZAVE: