Prva stran
 1. Leto plus
 2. Osnovne informacije za študente Univerze v Ljubljani
 3. Dodiplomski in enoviti magistrski programi
 4. Magistrski študijski programi
 5. Doktorski študijski programi
 6. Partnerji
 7. Razpisi za vpis
 8. Cenik storitev za študente
 9. Študentski svet
 10. Študenti s posebnim statusom
 11. Duševno zdravje

Aktualno in uporabne povezave

 

MENTOR LETA 2019

Mlada akademija je že 11. leto zapored organizirala podelitev nagrade Mentor leta, ki je namenjana najboljšim mentoricam in mentorjem doktorskih študentov. Mentorica leta je postala prof. dr. Kristina Sepčić z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki ji iskreno čestitamo. Posnetek podelitve nagrade si lahko ogledate tukaj.

 

STOLETNICA PRVEGA DOKTORATA NA UNIVERZI V LJUBLJANI

15. julija 1920 je bila na Univerzi v Ljubljani prva promocija v njeni zgodovini, za doktorico filozofije je bila promovirana Anka Mayer. Filozofska fakulteta in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani ob stoletnici vabita na spletno okroglo mizo z naslovom Dr. Anka Mayer. Njene predhodnice in naslednice (1911-1931). Spletna okrogla miza je potekala 15. julija 2020, na Facebook strani Filozofske fakultete UL si lahko ogledate posnetek. Več informacij.

Doktorska šola Univerze v Ljubljani bo 100. obletnico doktorskega študija obeležila na posebnem dogodku 12. novembra 2020.
 

 

ŠTIPENDIJE, PRIPRAVNIŠTVA

- Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ASEF štipendira 10-tedenske raziskovalne obiske na vrhunskih univerzah in raziskovalnih institucijah v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Avstraliji in Novi Zelandiji s področja fizike, matematike, strojništva, elektrotehnike, računalništva, biologije, medicine, (bio)kemije, ekonomije, okoljskih znanosti, glasbe, prava, lingvistike, politologije in humanistike. V organizaciji je združenih skoraj 50 slovenskih profesorjev v tujini, ki sprejmejo slovenske študente v svoje raziskovalne skupine na praktično usposabljanje (ASEF Junior Fellows). Štipendije so namenjene študentom vseh stopenj študija. Štipendijski program ASEF krepi sodelovanje in izmenjavo znanja med Slovenijo in odličnimi tujimi univerzami. Več informacij. Informacije glede sodelujočih profesorjev in inštitucij. 

- Posnetek predstavitve SMUL, ASEF, VTIS, VIU v okviru dogodka »Izzivi v tujini«.

- Corvinus Institute for Advanced Studies v Budimpešti vabi zainteresirane raziskovalce (v prvi vrsti napredne raziskovalce in učitelje na doktorskem študiju) k prijavi na razpis za raziskovalne štipendije v študijskem letu 2021/2022. Več informacij.

- Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS razpisuje štipendije za državljane Palestine za magistrski in doktorski študij v Sloveniji; več informacij se nahaja na skladovi slovenski in angleški spletni strani. Razpis ima odprti rok prijave do porabe sredstev.

ERASMUS + za doktorske študente, predavatelje in raziskovalce.
 

Konference, seminarji, poletne šole in drugi dogodki

- Université de Lorraine vabi k sodelovanju na DocMob webinarjih o orodjih in dobrih praksah, povezanih z mobilnostjo na doktorskem študiju. DocMob je dvoletni projekt evropskega strateškega partnerstva, ki želi izboljšati implementacijo in priznavanje ERASMUS+ mobilnosti za doktorske študente. Več informacij.

- Univerza v Ljubljani je članica konzorcija 19 univerz Venice International University (VIU), ki ima sedež v Benetkah in ponuja možnosti za izmenjavo študentom vseh stopenj in smeri ter številne programe poletnih šol, intenzivne tematske seminarje, mednarodno akademijo za doktorske študente, pripravništvo v podjetjih v Italiji oz. na članicah konzorcija. Aktualne informacije.

- Doktorska poletna šola LERU (Dublin, 28. junij-3. julij 2020) je bila zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, prestavljena na julij 2021.
 

Razno

-  Prihod v Slovenijo - informacije povezane s COVID-19 

- Obvestilo o spremembi trajanja doktorskih študijskih programov na UL 

 - Prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela, predstojnica Doktorske šole Univerze v Ljubljani in članica usmerjevalnega odbora CDA EUA, je sodelovala z mednarodno skupino strokovnjakov, ki so na konferenci Revisiting Forces and Forms of Doctoral Education Worldwide septembra 2019 predstavili analize razvoja doktorskega študija v svetu v zadnjem desetletju in priporočila za nadaljnji razvoj. Priporočila so bila poslana univerzam, vladam in financerjem doktorskega študija.

- Mlada akademija vabi doktorske študente, da se včlanijo v njihovo društvo.

  

UPORABNE POVEZAVE: