Za otroke alumnov UL ugodnejše počitniške delavnice

Oddelek za restavratorstvo UL ALUO vabi na tehnološko obarvane poletne likovne delavnice za osnovnošolce Ajkčeve nove zgodbe – Ajkec med zemljo in zlatom, ki bodo potekale od 27. do 31. avgusta 2018, v prostorih UL ALUO na Kongresnem trgu 12 v Ljubljani.

Ajkčeve likovne delavnice so nastale na pobudo konservatorjev–restavratorjev v letu 2000, saj se je izkazalo, da se mlajše generacije ne srečujejo prav pogosto z vprašanji povezanimi z reševanjem in obstojnostjo umetniških del. Da bi bile vsebine prilagojene otrokom, smo za njihovega sogovornika poklicali na pomoč drobno bitje – Pajkca Ajkca, ki predstavlja simbol konservatorjev-restavratorjev.

Od leta 2000 do 2006 so delavnice z imenom Ajkčeve poletne likovne delavnice za otroke in mladino potekale v Narodni galeriji v Ljubljani. V letu 2008/09 so se delavnice preselile na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) in dobile naslov Ajkčeve nove zgodbe, v katerih smo znanje o tehnologiji nastajanja umetnin ter vzrokih za propadanje le-teh povezali še z značilnostmi posameznih obdobij v umetnosti. Od poletja 2008 do zime 2009 so bile v delavnicah z naslovom Impresionistična” slika – dežela vtisov v ospredju slike na platnu iz obdobja slovenskih impresionistov, od poletja 2009 do septembra 2010 v delavnicah z naslovom Ajkec in razpoka do baroka umetnine iz tega obdobja, od poletja 2010 do jeseni 2012 v delavnicah z naslovom Ajkec med zemljo in zlatom slike na lesu s pozlato s spominom na gotiko, od poletja 2013 do jeseni 2014 pa smo se pomaknili še malce globlje v preteklost, do obdobja Rimljanov. Ob 2000 obletnici Emone smo spoznavali modeliranje v glini po vzoru emonskih kipcev (iz Mestnega muzeja Ljubljana) in izdelavo mozaika po vzoru emonskih mozaikov. Zato je bil naslov delavnic v zadnjih dveh letih Ajkec in Emona.

V letih 2015, 2016 in 2017 smo v sodelovanju z Moderno galerijo pripravili serijo delavnic z naslovom Ajkec z drobnogledom – Kako naredimo, hranimo in varujemo moderno sliko, v katerih smo spoznavali tehnologijo nastajanja modernih umetnin.

Poleti 2018 bomo spet spoznavali tehnologijo nastajanja gotskih tabelnih slik, pri katerih bomo iskali razlike med poslikanimi deli, ki vsebujejo precej zemeljskih pigmentov, in pozlačenimi plastmi. Zato bo naslov letošnjih delavnic spet Ajkec med zemljo in zlatom. S to temo bomo nadaljevali tudi še v prihodnjem poletju, v jeseni 2020, ob 20. obletnici Ajkčevih delavnic pa bomo pripravili razstavo vseh otroških slik na lesu, ki bodo nastale v okviru teh delavnic.

 

Termin

Letošnje poletne delavnice bodo potekale na UL ALUO, Kongresni trg 12, od 27. do 31. avgusta 2018.

Vsaka od delavnic bo potekala od ponedeljka do petka, od 8.30 do 12.30.
Udeleženci bodo zaradi tehnoloških zakonitosti isti izdelek izdelovali več dni, zato je zaželena prisotnost vseh pet dni.

 

Cene (vključujejo DDV)

Cena za alumne UL oz. njihove otroke je 95€ na osebo.

Pri prijavi zapišite vašo identifikacijsko številko, ki jo vidite v svojem profilu na spletnem portalu Alumni UL.

130 € na osebo (2. otrok 10 % popust, 3. otrok 15 % popust, 4. otrok brezplačno).

Opomba: material, orodje, predpasnike, malico in pijačo dobijo otroci na delavnicah.

 

Prijave in rezervacije

Izpolnjeno prijavnico pošljite do vključno 17. avgusta 2018:

  • po e-pošti na naslov: 

            ali 

            ;

  • po navadni pošti na naslov: izr. prof. mag. Tamara Trček Pečak, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Erjavčeva 23, 1000 Ljubljana.

 

Način in čas plačila

Po prejeti izpolnjeni prijavnici vam bomo, če bo na delavnici še prostor, v roku treh dni poslali obvestilo o načinu plačila tečaja.

V priponkah spodaj: program delavnic, prijavnico in odgovor na vprašanje, kdo je pajkec Ajkec.

Ajkec-prijavnica-18.pdf

Ajkec_opis-in-program-18.pdf

Ajkec_o-pajkcu-18.pdf

Sodelujoči pri projektu

Vodja projekta: izr. prof. mag. Tamara Trček Pečak

Idejna zasnova in vodenje delavnic: izr. prof. Tamara Trček Pečak, izr. prof. Miladi Makuc Semion

Strokovni sodelavec: doc. Gregor Kokalj, akad. slik

Sodelujoča ustanova: Narodna galerija v Ljubljani, Oddelek za izobraževanje in animacijo


ter Oddelek za konserviranje in restavriranje.

Novice